Obsesif Kompulsif Bozukluk

Doğduğumuz andan itibaren çokta travmatik anılar yaşıyor insan oğlu. Bazıları bu travmatik anıları hızla atlatabilirken bazıları bu olay, durum, yaşanan sıkıntılı süreçlerden sonra bazı sorunlar ortaya çıkarıyor. Kimisi panik bozukluk yaşıyor, kimisi öfke krizleri, kimisi obsesyon geliştiriyor. Bu yazıda Obsesyon ve kompulsiyonlardan bahsedeceğim ve nasıl psikolojik bir destek verdiğimi anlatacağım.
Yaşanan her kötü deneyimden sonra zihnimiz kendimizle ilgili bir olumsuz inanç oluşturuyor. Bu olumsuz kendilik algısı bir rasyonel olmayan-gerçekliğe peke uymayan bir inanç geliştiriyor. İşte obsesyonda burada bir çıkış noktası oluyor. Buradaki irrasyonel- rasyonel olmayan inançtan kurtulmak isterken zihninde tekrarlayan, zorlayan düşünceler başlıyor. Yani bir sorundan kaçarken, yani yağmurdan kaçarken doluya tutuluyor insan. Bu yüzden, obsesyondaki düşünceler istenmediktir, zihninde uzlaşmaya varamadığı, bir türlü kontrol altına alamadığı düşüncelerdir. Çoğu zaman tehtid edici düşüncelerdir, ısrarcıdır ve tekrarlayıcıdır. En sık görülen obsesif düşünceler; cinsellik, saldırganlık, kirlilik üzerineyken, sık görülen.
Kompulsiyon çoğu zaman obsesyona tepki olarak ortaya çıkan davranışlardır. Yani bu istenmeyen, rahatsız edici düşünceler gelince bunlar gitsin diye 3 kere elini yıkar mesela ya da eşya biriktirmeye başlar. En sık kompülsif davranışlar; el yıkama, biriktirme ve ev düzenini kontrol etme gibidir.
OBSESİF DÜŞÜNCEDEN KURTULMAYA ÇALIŞIP KOMPÜLSİF DAVRANIŞLAR SERGİLEYİNCE ASLINDA BU DANIŞANA İYİ GELMEZ. İŞLER DAHA DA ZORLAŞIR!!
Obsesif Kompülsif bozuklukta bir çok terapi tekniği kullanılmaktadır. Emdr en etkili yöntemdir. Bu göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR) terapisidir. Bu yöntem, kriz sonrası ortaya çıkan travmalar ile birlikte depresif belirtiler, anksiyete belirtileri, düşük özsaygı, öfke ve suçluluk gibi farklı bozuklukların tedavisi sürecinde de yaygın olarak kullanılabilmektedir (Barker ve Barker, 2007; Kavakçı, 2014; Van den Berg ve Van der Gaag, 2012). Özellikle de çocukluk döneminde yaşanan travmatik yaşam olayları ve paralelinde oluşan olumsuz düşüncelerin işlenmesi gereken temel anılar olarak bu terapide ele alındığı görülmektedir (Shapiro ve Maxfield, 2002). Anıların duyarsızlaştırılması yöntemleri arasında hızlı göz hareketleri, çift yönlü ses uyarımları veya çift yönlü olarak danışanın diz kapaklarına bir araç ile vurma şeklinde çeşitli teknikler yer almaktadır.

EMDR OBSESİF KOMPILSİF BOZUKLUĞA KARŞI İŞLEVSEL BİR ETKİSİ OLDUĞU ARAŞTIRMALARDA GÖRÜLMEKTEDİR.