
Ergenlik, her çocuğun büyüme ve gelişme süreci farklı olduğu için yaklaşık olarak 10-12 arasında başlar. Ve okul hayatının uzaması, bireylerin daha uzun okumaları ve işe başlama yaşı gecikmesiyle 25’i bulabilir. Ergenliğin bitişini kabaca işe başlama olarak gösterilmektedir. Bir işe başlamak, kendi sorumluluklarında üstünde başka bir çok konuda sorumlulukları alıp yerine getirebilme olarak görülür. Düzenli olarak işe gitmek, iş yerinde ilişkileri stabil tutabilmek, yoğun iş temposunda duygusal denge kurabilmekle örüntülüdür. Bir kişi işe başlar ve devam ettirebilirse, ardından evlilik düşünülmelidir. Ergenliğin bitişi bu şekilde açıklanırsa peki başlangıcı nasıldır?
Aileler özellikle ergenlik deyince; endişelendiklerini duyuyorum. Daha çok artık kontrol bizde değil , küçükken çocuğunda kontrolü bendeydi, şimdi ona nasıl sözümü geçireceğim gibi kaygıları oluyor hatta halk dilinde ‘çocuk büyüdükçe işler zorlaşıyor’ diye de bir genellemeler oluyor. Ergenin artık kendi istediğini yapabilme özgürlüğü, bu özgürlüğü tadıkça daha fazlasını da yaşarmak istediği görülüyor. Daha çok evde yalnız başına ya da akranıarıyla zaman geçirmek isteyebilir.
Ayrcıa, ergenlik bebeklik döneminde ekilen tohumların biçilme zamanıdır. Bbebeklikte kurulamamış bir bağın sonunda çatışmalı, sert bir ergenlik görülebilir. Daha ço ağlama krizleri, öfke nöbetleri, panik atak, kaygı bozukluklarının görünmesinin sebebi kurulamamış sağlıklı ilişki olarak özetlenebilir. Fakat, hiç bişey için geç sayılmaz. Ergen terapisinde ailesiyle de çalışmak ilişkileri güçlendirir, olumlulaştırır.
Unutulmamalıdır ki; eğer bir birey ergenlik yaşamıyor, yalnız kalma isteği yok, akranıyla olmuyor ozaman bu süre geçişmiş ergenlik olarak 30’lu yaşlardan sonra oluşabilir. Bu da orta yaş krizi olarak görülür. Bu yüzden ergenlik yaşamak sağlıklıdır. Her şey yaşında ve zamanında güzeldir.
Ergenlik terapisinde öncelik bireyin kendini tanıması, yaşadığı aileyi fark etmesiyle başlar. Ergenlik en önemlisiyle duygusal dalgalarının yoğunluğu ile bilir. Bu süreçte alınan terapiyle kşi daha sakin, daha kontrollü ve ilişkileri daha güçlü olabilir.