Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline kelime anlamı sınır, sınırda demektedir. Aslında burada belirsiz olarak tanımlanmakta ve kullanılmaktadır. Psikiyatri bu kişilerde bir çok tanı kriteri sıralamıştır. Örneğin, öfke kontrolünde zorluk, insan ilişkilerinde aşırı hassasiyet, terk edilmekten kaçınma için çılgınca çaba gösterme, gözünde aşırı büyütme ve yerin dibine sokma uçları arasında giden, tutarsız ve gergin kişiler arası ilişkiler, Kimlik karmaşası , Kendine kötülüğü dokunacak en az iki dürtüsellik (para harcama, cinsellik, madde kötüye kullanımı, güvensiz araç kullanma vb. , Yineleyici intihar davranışları, girişimleri ya da göz korkutmalar , Duygulanımda tutarsızlık , Süreğen bir boşluk duygusu ,Uygunsuz yoğun öfke, öfke denetiminde güçlük , Zorlanmayla ilişkili gelip geçici kuşkucu düşünceler ya da ağır çözülme belirtileri; olarak sıralanmıştır. Bunlardan 5’inin kişide olması , hastalık tanısı almak için yeterli olduğu ön görüsü mevcuttur.

Öte yandan, borderline danışan kendindeki zorlayıcı davranışları fark eder ve bunların üzerinden gelmek isterse düzenli psikoterapi ile bir çok yol kat ettiği bilinmektedir. Burada EMDR ‘ın bazı egzersizleri mevcuttur. Robin Shapiro’dan aldığım eğitimde ego gücüne odaklanmamız gerektiği bilgisi edinmiş ve bununla ilgili bir çok egzersiz öğrenmiştim. Dolayısıyla borderline ve hatta benzer etiyolojiden doğmuş ama yine de farklılaşan Narsistik kişilik bozukluğunda da benzer etkinlikler yaptırmak önemlidir.

Kişinin çocukluk çağı travmalarıyla çalışırken bir yandan günlük hayattaki insan ilişkilerini de güçlendirme, destekleme çalışmaları önemlidir.